Strona główna                                                  Stek cielęcy naturalny

 

               Stek cielęcy naturalny      

                      Stek cielęcy naturalny

SKŁADNIKI :

60 - 70 dkg cielęciny bez kości,
2 dkg mąki,
4 dkg tłuszczu do smażenia,
2 dkg masła,
sól.


SPOSÓB WYKONANIA

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokrajać na porcje nieco ukośne w poprzek włókien, pobić tłuczkiem zwilżonym wodą, wyrobić nożem, wyrównać na powierzchni, nadać im kształt podłużnych, owalnych płatów grubości 1,5 cm. Bezpośrednio przed smażeniem osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz, włożyć i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na każdy stek położyć kawałek masła i dosmażyć na brzegu płyty lub włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Zaraz po usmażeniu ułożyć na ogrzanym półmisku, polać tłuszczem ze smażenia. Podawać z sadzonym jajem, ziemniakami, z jarzynami z wody oraz z surówką z warzyw np. z pomidorów lub z sałatą