Strona główna                                                 Pulpety cielęce w sosie potrawkowym

 

              Pulpety cielęce w sosie potrawkowym      

                       Pulpety cielęce w sosie potrawkowym
 

  SKŁADNIKI :

40 dkg cielęciny (dietetycznej),
1/3 litra sosu potrawkowego,
1 łyżeczka siekanej zieleniny,
1 jajo,
1 kostka przyprawy do zup,
pieprz, sól.


SPOSÓB WYKONANIA

Zmielone mięso dokładnie wyrobić z całym jajem, dodać pieprz, sól i uformować 8 kulek, które włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody (tyle, aby zakryła kulki). Wkruszyć do niej kostkę przyprawy do zup i gotować powoli 15 - 20 minut. Przyrządzić sos potrawkowy, biorąc do niego zamiast rosołu wywar, w którym gotowało się mięso. Klopsiki oblać sosem i posypać siekaną zieleniną. Podawać z ryżem i sałatą lub surówką z warzyw.