Strona główna                              Mostek cielęcy panierowany                   

 

 

 

                  Mostek cielęcy panierowany       

                          Mostek cielęcy panierowany 

 SKŁADNIKI :

70 - 80 dkg mostka cielęcego,
20 dkg włoszczyzny,
sól,
1 cytryna,
6 dkg tłuszczu do smażenia,
gałązki zielonej pietruszki;
Panierunek:
2 małe jaja,
3 dkg mąki,
8 dkg tartej bułki.


SPOSÓB WYKONANIA

Mostek opłukać, zalać wrzącą i osoloną wodą, gotować około 1/2 godziny, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, gotować pod przykryciem około 20 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, gdy nieco ostygnie, usunąć wszystkie kości i grubsze chrząstki. Ułożyć płasko na tacy, nadając formę prostokątną. Przycisnąć deską, którą należy obciążyć, pozostawić do zupełnego zastudzenia. Zastudzony mostek pokrajać na równe, prostokątne kawałki, licząc po dwa na porcję, osolić, panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Rękami lub nożem przycisnąć panierunek, brzegi wyrównać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano, dosmażyć na brzegu płyty lub w piekarniku około 10 minut. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i talarkami cytryny. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z surówką z warzyw oraz jarzynami gotowanymi.