Strona główna                                               Kotlety pożarskie

 

              Kotlety pożarskie     

                      Kotlety pożarskie
 

 SKŁADNIKI :

50 dkg cielęciny z kością (łopatka),
5 dkg czerstwej bułki,
1/8 litra mleka,
2 jaja,
sól,
2 dkg margaryny,
1 łyżeczka siekanego koperku,
3 dkg tłuszczu do smażenia,
2 dkg masła do smażenia;
Panierunek:
3 dkg mąki,
1 jajo,
5 dkg tartej bułki.


SPOSÓB WYKONANIA

Bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę oddzielić od kości, opłukać, obrać z powięzi, podzielić na kawałki. Mięso i namoczoną lekko odciśniętą bułkę przepuścić 2 razy przez maszynkę, osolić, dodać na pół stopioną margarynę, 2 żółtka, ubitą pianę z 2 białek, łyżeczkę siekanego koperku i starannie wyrobić (najlepiej ręką jak ciasto) na pulchną masę, o ile potrzeba, dodać 2 - 3 łyżki mleka. Formować zwilżonymi w wodzie rękami 8 wałków, które panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Mięso ostrożnie spłaszczyć i nadać mu kształt dość grubych (około 1,5 cm), wydłużonych kotletów. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na niezbyt silnym ogniu na jasnozłoty kolor. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć kawałek masła i dosmażyć na brzegu płyty lub w piekarniku około 10 minut. Ułożyć na półmisku z ziemniakami puree, z jarzyną gotowaną, sałatą lub inną surówką z warzyw.