Strona główna                                                  Kotlety cielęce z kostką  

 

               Kotlety cielęce z kostką       

                      Kotlety cielęce z kostką  
 
 

 SKŁADNIKI :

70 dkg mięsa z kością (górka),
4 dkg tłuszczu do smażenia,
2 dkg masła,
2 dkg mąki,
sól.


SPOSÓB WYKONANIA

Mięso opłukać, odrąbać od kości kręgosłupa, obrać z powięzi, podzielić wzdłuż żeber na kotlety, krajać po 2 - 3 kostki z mięsem na kotlet. Przy każdym kotlecie zostawić po jednej kostce żebrowej, z której należy oskrobać błonki i resztki mięsa na długości około 2 - 3 cm od końca. Mięso pobić niezbyt silnie tłuczkiem zwilżonym wodą na plastry grubości około 1,5 cm. Na obwodzie w kilku miejscach ponacinać, aby kotlety nie kurczyły się i po usmażeniu były równe. Kotlety formować za pomocą tłuczka i noża. Nadać kształt owalny, nieco wcięty od strony kostki żebrowej. Kotlety przed samym smażeniem osolić i lekko oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety na dosyć silnym ogniu z 2 stron na rumiano. Na każdy kotlet położyć kawałek masła i dosmażyć na brzegu płyty. Usmażone kotlety ułożyć rzędem na długim półmisku, polać sosem ze smażenia. Podawać z ziemniakami purée, frytkami i jarzyną.