Strona główna                                                Kotlety mielone z ryb

 

              Kotlety mielone z ryby      

                                     Kotlety mielone z ryb

                                                                              

    SKŁADNIKI:

60 dkg dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 60 dkg filetów z dorsza, albo 70 dkg innej ryby,
5 dkg czerstwej bułki,
1/8 litra mleka,
4 dkg tartej bułki,
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
1 jajo,
sól, pieprz,
6 dkg tłuszczu do smażenia,
zielenina.

SPOSÓB WYKONANIA:

Dorsza oczyścić, usunięć błonę z jamy brzusznej, opłukać, zdjąć skórę. Odfiletować. Filety obrać z ości. Bulkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, usmażyć na tłuszczu. Mięso, cebulę i bulkę przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, ewentualnie gulkę muszkatołową. Wyrobić starannie na pulchną masę. Masę podzielić na porcje. Kształtować w tartej bułce okrągłe lub owalne kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na brzegu płyty. Ułożyć na półmisku w jednym rzędzie, przyb­rać zieleniną. Podawać z ziemniakami i surówką z warzyw lub sałatką jarzynowa.






 Strona główna