Strona główna                                                Filet z ryb morskich po grecku

 

               Filet z ryb morskich po grecku      

                        Filet z ryb morskich po grecku

    
 SKŁADNIKI:
50 – 60 dkg filetów,
3 dkg mąki,
2 łyżki oleju,
sól,
ocet (3%),
gałązki zielonej pietruszki lub listki sałaty;
sos grecki:
8 dkg marchwi,
5 dkg selera,
5 dkg pietruszki,
10 dkg cebuli,
5 dkg koncentratu pomidorowego,
2 - 3 łyżki oleju,
sól, cukier,
cytryna lub kwasek cytrynowy,
pieprz, papryka.

SPOSÓB WYKONANIA:

Przygotować filety do smażenia, przyrządzić sos grecki: Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie paseczki razem z obraną cebulą. Włożyć do rondelka na rozgrzany tłuszcz, zasmażyć, dodać 2 – 3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia włożyć koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, pieprzem, papryką, można dodać musztardę. Sos powinien być gęsty o smaku słodko - kwaśnym. Rybę pokrajać na porcje, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na 1/2 godziny, osolić, oprószyć pieprzem, mąką, smażyć na rozgrzanym oleju z 2 stron. Do­smażyć na brzegu płyty lub w piekarniku, pod koniec dając na wierzch ryby po kawałeczku masła. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać gęstym sosem greckim, przybrać listkami sałaty. Można podawać na gorąco lub na zimno.



 Strona główna