Strona główna                                                Dorsz smażony (panierowany)

 

               Dorsz smażony (panierowany)      

                        Dorsz smażony (panierowany)


SKŁADNIKI:

60 – 70 dkg dorsza (filety),
6 dkg tłuszczu do smażenia,
sól, zielenina;
panierunek:
4 dkg m±ki,
8 dkg tartej bułki,
1 jajo.

SPOSÓB WYKONANIA:

Filety z dorsza odmrozić, opłukać, odcisn±ć z wody, ,osuszyć, pokrajać na porcje, osolić. Panierować w m±ce, rozm±conym jaju i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na brzegu płyty. Ułożyć na półmisku, przybrać zielenin±. Podawać z ziemniakami, sałatk± z kapusty włoskiej z musztard± lub z inn± surówk± z warzyw.



 Strona główna