Strona główna                                                 DORSZ

 

              DORSZ      

                    Dorsz z wody z masłem i jajem

 SKŁADNIKI:

80 dkg dorsza (odgłowiony, wypatroszony),
4 dkg masła,
2 - 3 jaja (ugotowane na twardo),                         
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Wywar:
2 litry wody,
20 dkg włoszczyzny,
3 dkg cebuli,
1 - 2 listki laurowe,
4 - 5 ziaren ziela angielskiego,
sól,
zielona pietruszka.

SPOSÓB WYKONANIA:

Ugotować wywar z oczyszczonej włoszczyzny, przypraw i wody. Odcedzić, osolić, wlać do waniennki do gotowania ryb. Dorsza oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, osolić (można skropić octem) na pół godziny przed gotowaniem, włożyć do wanienki z gorącym wywarem (wywar powinien przykrywać rybę). Gotować powoli około 40 minut. Gdy ryba jest miękka, ostrożniw wyjąć z wkładem, zsunąć na półmisek. Posypać siekanym jajem, siekaną zieloną pietruszką, skropić topionym masłem.