Strona główna                                                Budyń z ryby

 

               Budyń z ryby      

                        Budyń z ryby

    
SKŁADNIKI:
70 dkg ryby,
4 dkg tłuszczu,
4 dkg mąki,
¼ litra mleka,
5 dkg sera żółtego,
4 jaja,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
2 dkg masła lub margaryny do formy,
2 dkg tartej bulki do formy.

SPOSÓB WYKONANIA:

Jakakolwiek rybę surowa sprawić, obrać z ości i skóry, przepuścić przez maszynkę. Przyrządzić białą zasmażkę: tłuszcz stopić, dodać mąkę ciągle mieszając, rozprowadzić mlekiem na gładką masę, zagotować. Gdy sos zgęstnieje, odstawić na bok i schłodzić. Sos przełożyć do miski, wbić żółtka, utrzeć, dodać masę rybną i starty ser, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Utrzeć starannie, wymieszać z pianą ubitą z białek. Włożyć do formy budyniowej, gotować w parze około 1 godziny. Zamiast gotować, można upiec w piekarniku. Gdy brzegi lekko się zrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć do formy okrągły półmisek i budyń razem z forma wyłożyć na półmisek, zdjąć formę. Budyń pokrajać na porcje. Podawać z sosem pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub z topionym masłem.



 Strona główna